Śnieżny puch – szybki i lekki serniczek na zimno. 5 składników i gotowe

Pyszny deser z wykorzystaniem tylko 5 składników? To możliwe! Z tym przepisem będzie tanio, szybko, prosto i pysznie! 

Jeśli lubisz słodkości, ale nie lubisz piec, ten przepis będzie dla Ciebie idealny! A co do niego potrzebujesz? tylko 5 składników i przygotujesz śnieżny-puch, który zachwyci Ciebie i Twoich najbliższych.

SKŁADNIKI

  • pół kilograma twarogu, który został 3 krotnie zmielony
  • 2 cytrynowe galaretki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 średniej wielkości opakowanie herbatników
  • 250 gram śmietanki 36% wymienne z 30%
  • 60 gram wiórków kokosowych
  • 30 gram masła
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE

Galaretki należy rozpuścić w pół litra gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Przygotować blachę o wymiarach 20×20 cm i wyłożyć ją folią spożywczą. Na rozgrzanej patelni na maśle podsmażyć wiórki kokosowe, dodając przy okazji cukier.

Do momentu zarumienienia smażyć, jednocześnie delikatnie mieszając. Ubić śmietanę na wysokich obrotach, aż będzie sztywna. Należy pamiętać, że śmietanę o zawartości tłuszczu 36% ubijamy bez dodatków, natomiast do 30% potrzeba dodać śmietan fix.

Do miski wsypać cukier waniliowy, cukier puder i delikatnie na niskich obrotach dodawać po łyżce twaróg. Po połączeniu się wszystkich składników dolewamy powoli galaretkę i delikatnie mieszamy całą zawartość. Należy poczekać aż masa trochę zgęstnieje.

Na dnie blaszki wykładamy herbatniki, a następnie wlewamy przygotowaną masę. Całość posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

error: Treść zabezpieczona !!