Takich kiełbasek jeszcze nie jadłaś. Wszystkim smakują, koniecznie warto wypróbować

Polacy są fanami soczystych kiełbasek. Niestety ciężko znaleźć takie z małą ilością konserwantów i szkodliwych dodatków. Na szczęście można je przygotować samodzielnie według poniższego przepisu!

Cevapcici – chorwackie kiełbaski przygotowuje się bardzo łatwo. Należy tylko dopilnować, aby wszystkie aromaty przeniknęły do mięsa i utworzyły zniewalającą kompozycję. Takie kiełbaski można usmażyć na patelni. Znakomicie sprawdzą się również jako przekąska z grilla.

Czego potrzebujesz do wykonania kiełbasek?

  • 600g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 600g zmielonej wołowiny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka sody
  • olej
  • 50ml wody oraz 30 ml wody mineralnej
  • 15g soli

Sposób przygotowania:

Obrać czosnek i zetrzeć na tarce. Zagotować go w 50 ml wody i odstawić do ostygnięcia. Taką mieszankę dodać do mielonego mięsa i zostawić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Z mięsnej masy należy uformować kiełbaski. Następnie odstawić je do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu posmarować kiełbaski olejem. Grillować lub smażyć na patelni przez kilka minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!