Jak zrobić mięso aby wyszło soczyście i rozpływało się w ustach -oto wskazówki od doświadczonej kucharki.
Przepis na mięso wołowe, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Brazylia. Upalne słońce, najwyższej jakości oliwa, słodkie i pachnące pomidory, ale i rozpływające się w ustach mięso wołowe, to jedne z charakterystycznych cech potraw, które tak samo jak karnawał w Rio de Janerio doprowadzą każdego do ekstazy przyjemności.

Wykwintny smak, niepowtarzalny aromat i niesamowite kolory. A wszystko to możemy mieć już dziś w naszych domach!
Przenieśmy się zatem do małej kuchni położonej przy wybrzeżu Amazonki i sprawmy sobie nie lada ucztę z wołowiną.
Na początek przygotuj odpowiednie składniki:
- 700 g mięsa wołowego
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml octu z białego wina
- 100 ml oliwy z oliwek (extra vergine)
- 5 kulek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynku
- 1 kg soli kamiennej
Krok pierwszy
W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki. Wino, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Dopraw rozmarynem i pieprzem. Dla wzmocnienia aromatów, możesz wcześniej rozetrzeć przyprawy w moździerzu. Tak przygotowaną marynatę wstaw do lodówki.
Krok drugi
Przygotuj mięso. Starannie umyj i wysusz papierowymi ręcznikami. Następnie wyjmij marynatę z lodówki i włóż do niej mięso.
Porządnie wmasuj marynatę w całą porcję mięsa. Następnie zakryj miskę i wraz z mięsem w marynacie pozostaw w lodówce przez minimum dwie godziny.

Krok trzeci
Nastaw piekarnik na 195° C. Mięso ustaw w formie z wysokimi brzegami. Całą zawartość miski z mięsem oraz marynatą umieść w naczyniu do pieczenia.

Przykryj szczelnie pergaminem. Całą sól posyp równomiernie pergamin.
Krok czwarty
Wstaw mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po wypieczeniu najlepiej prezentuje się krojone w cienkie plastry, przystrojone paroma gałązkami rozmarynku.