Jak zrobić mięso aby wyszło soczyście i rozpływało się w ustach -oto wskazówki od doświadczonej kucharki.

Przepis na mięso wołowe, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Brazylia. Upalne słońce, najwyższej jakości oliwa, słodkie i pachnące pomidory, ale i rozpływające się w ustach mięso wołowe, to jedne z charakterystycznych cech potraw, które tak samo jak karnawał w Rio de Janerio doprowadzą każdego do ekstazy przyjemności.

Wykwintny smak, niepowtarzalny aromat i niesamowite kolory. A wszystko to możemy mieć już dziś w naszych domach!

Przenieśmy się zatem do małej kuchni położonej przy wybrzeżu Amazonki i sprawmy sobie nie lada ucztę z wołowiną.

Na początek przygotuj odpowiednie składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml octu z białego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek (extra vergine)
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynku
  •  1 kg soli kamiennej

Krok pierwszy

W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki. Wino, ocet winny oraz oliwę z oliwek. Dopraw rozmarynem i pieprzem. Dla wzmocnienia aromatów, możesz wcześniej rozetrzeć przyprawy w moździerzu. Tak przygotowaną marynatę wstaw do lodówki.

Krok drugi

Przygotuj mięso. Starannie umyj i wysusz papierowymi ręcznikami. Następnie wyjmij marynatę z lodówki i włóż do niej mięso.

Porządnie wmasuj marynatę w całą porcję mięsa. Następnie zakryj miskę i wraz z mięsem w marynacie pozostaw w lodówce przez minimum dwie godziny.

Krok trzeci

Nastaw piekarnik na 195° C. Mięso ustaw w formie z wysokimi brzegami. Całą zawartość miski z mięsem oraz marynatą umieść w naczyniu do pieczenia.

Przykryj szczelnie pergaminem. Całą sól posyp równomiernie pergamin.

Krok czwarty

Wstaw mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. Po wypieczeniu najlepiej prezentuje się krojone w cienkie plastry, przystrojone paroma gałązkami rozmarynku.

error: Treść zabezpieczona !!