Soczyste roladki nadziewane serem: najlepszy obiad z piekarnika dla całej rodziny!
Mięso mielone jest bardzo popularne i można je przyrządzać na różne sposoby. W naszej rodzinie najnowszym kulinarnym hitem są te soczyste roladki mięsne nadziewane serem. Najlepszy obiad dla całej rodziny!
Potrzebujesz:
- 1 kg mięsa mielonego (idealnie nadaje się połączenie wieprzowiny z indykiem)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- pietruszka
- 1 łyżka majonezu lub śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 2-3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- masło
- koperek
- 50-60 g startego sera
- olej
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i pietruszkę posiekaj lub rozdrobnij w blenderze i wymieszaj z mięsem mielonym.

Dodaj zmiażdżony czosnek, gałkę muszkatołową, paprykę, jajka, majonez lub śmietanę i mielony czarny pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Dodaj bułkę tartą i dobrze wymieszaj rękami. Na koniec posól do smaku.

Posiekaj koperek, a masło pokrój w paski. Aby masło dobrze się kroiło, powinno być dobrze schłodzone. Zetrzyj ser na grubej tarce. Wyłóż mięso na blat, podziel je na 5-6 części i uformuj każdą w prostokąt.

Na krawędzi każdego prostokąta ułóż pasek masła, posyp koperkiem i ułóż tarty ser.


Mięso zawiń w roladę i dociśnij końce tak, aby masło i ser nie wypłynęły podczas pieczenia.

Przykryj blachę papierem do pieczenia, ułóż roladki obok siebie i za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj rolady cienką warstwą oleju.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Na talerzu możesz udekorować roladki posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!