Å»eberka jak z restauracji – Przygotuj je zgodnie z tym przepisem, a Twój mąż Ci podziÄ™kuje

To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników pieczonych żeberek. Delikatny sos, którą przygotujesz z kilku prostych składników sprawia, że mięso wprost rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1,5 Å‚yżeczki soli
  • suszony czosnek
  • rozmaryn
  • pieprz

Marynata

  • 3 Å‚yżki sosu sojowego
  • 3 Å‚yżki keczupu
  • 1 Å‚yżka musztardy
  • 1 Å‚yżeczka miodu

Przygotowanie

Żeberka umyj, starannie odsącz z wody papierowym ręcznikiem. Oprósz mięso solą i pozostałymi przyprawami z obu stron.

Blachę wyłóż folią i ułóż na niej żeberka. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około pół godziny.

Po tym czasie wyjmij mięso, posyp rozmarynem, zawiń dwukrotnie folią. Wstaw je z powrotem do piekarnika na około godzinę.

W czasie, gdy mięso się piecze przygotuj sos. Połącz składniki w rondelku, wymieszaj i podgrzewaj aż się zagotują. Pozostaw na małym ogniu na 5 minut.

Posmaruj sosem upieczone żeberka, umieść je w piekarniku na dodatkowe 10 – 15 minut i piecz w 180 stopniach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!