Żeberka jak z restauracji – Przygotuj je zgodnie z tym przepisem, a Twój mąż Ci podziękuje
To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników pieczonych żeberek. Delikatny sos, którą przygotujesz z kilku prostych składników sprawia, że mięso wprost rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.
Składniki
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1,5 łyżeczki soli
- suszony czosnek
- rozmaryn
- pieprz
Marynata
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Żeberka umyj, starannie odsącz z wody papierowym ręcznikiem. Oprósz mięso solą i pozostałymi przyprawami z obu stron.
Blachę wyłóż folią i ułóż na niej żeberka. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około pół godziny.
Po tym czasie wyjmij mięso, posyp rozmarynem, zawiń dwukrotnie folią. Wstaw je z powrotem do piekarnika na około godzinę.
W czasie, gdy mięso się piecze przygotuj sos. Połącz składniki w rondelku, wymieszaj i podgrzewaj aż się zagotują. Pozostaw na małym ogniu na 5 minut.