Pożegnaj zbędne kilogramy, słaby wzrok i zmęczenie. Wystarczy pić codziennie ten pyszny sok. Oto przepis
Głównym powodem nadprogramowych kilogramów jest nadmiar wody w organizmie. Sok cytrynowo-marchewkowy posiada właściwości moczopędne, dzięki czemu wspiera usuwanie nadmiaru płynów z organizmu.
Co więcej, likwiduje wzdęcia i wspiera spalanie tkanki tłuszczowej poprzez przyspieszanie procesów metabolicznych. Dodatkowym bonusem jest brak efektu jo-jo.
Wspomniany napój orzeźwia i pobudza, z powodzeniem może więc zastąpić poranną filiżankę kawy.
Kaszel, ból i drapanie w gardle
Uporczywy kaszel, uczucie bólu i drapania w gardle to dolegliwości, z którymi zmaga się praktycznie każdy człowiek.
Marchew z cytryną skutecznie łagodzi męczący kaszel, zmniejsza obrzęk błon śluzowych, niwelując tym samym ból gardła, ponadto posiada właściwości wykrztuśne, pomaga więc usuwać zalegającą w oskrzelach wydzielinę. W przypadku choroby napój należy traktować jako kurację dodatkową.
Jak przygotować sok z marchwi i cytryny?
Potrzebujemy: 2 szklanki drobno posiekanej marchewki, najlepiej z ekologicznej uprawy, 1/4 szklanki soku z cytryny i 1/4 szklanki wody.
Marchewkę należy włożyć do blendera i zblendować. Następnie wlewamy sok z cytryny i powtarzamy mieszanie. To kilka czynności wystarczy, aby otrzymać smaczny, orzeźwiający i pożywny sok.