Soki oczyszczające wątrobę, nerki oraz trzustkę. te soki polecane są przez lekarzy. Pij je codziennie

Każdy z nas chciałby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją.

W trosce o własne zdrowie warto zadbać na przykład o zdrową wątrobę, która pełni bardzo ważne funkcje w ludzkim organizmie. Wątroba odpowiada za proces oczyszczania z toksycznych produktów przemiany materii.

Wspierają ją w tym również nerki i trzustka. Dodatkowo, organy te regulują ciśnienie krwi, pracę układu hormonalnego, odpowiadają za produkcję dobroczynnej witaminy D.

Co zrobić, aby utrzymać wątrobę, nerki i trzustkę w dobrej kondycji i pełni zdrowia? Skorzystaj z naszych przepisów na zdrowe soki!

Sok z buraka, marchewki i pomarańczy.

Te trzy owoce, na które składa się sok (burak, marchew i pomarańcza) są podstawą każdej diety oczyszczającej. Marchewki dostarczają witaminy A, pomarańcze to bogate źródło witaminy C, a buraki – łatwo przyswajalnego żelaza.

Jak wykonać taki sok?

Obrane owoce wsadź do sokowirówki, a następnie delikatnie rozcieńcz z wodą. Jeśli nie posiadasz sokowirówki, możesz ręcznie wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do niego wodę. Następnie uzyskany sok zblendować z pokrojoną marchewką i burakiem.

Sok z marchewki, selera naciowego i czosnku.

To ciekawe połączenie na pewno przypadnie do gustu wielbicielom ostrzejszych smaków. Oprócz smaku warto jednak zwrócić uwagę na bogactwo składników. Czosnek, naturalny antybiotyk, wspomoże leczenie wszelkich stanów zapalnych w organizmie, zadba o zdrowie wątroby i nerek.

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone składniki zblenduj w blenderze na gładką masę. Dodaj 250 mililitrów (1 szklankę) letniej wody, aby koktajl nie był za gęsty. Nie przesadzaj również z ilością czosnku. 1, maksymalnie 2 ząbki czosnku zdecydowanie wystarczą.

Sok z jabłka i siemienia lnianego.

Bez problemu wykonasz ten smaczny i zdrowy koktajl z ogólnodostępnych składników. Siemię lniane to produkt dostępny w każdym sklepie ze zdrową żywnością, popularny również w wielu aptekach, a nawet marketach.

Jego właściwości regeneracyjne znane są już od lat. Siemię lniane pomaga regulować pracę żołądka oraz jelit. Produkt ten można z powodzeniem podawać też do produktów spożywczych – sałatek, jogurtów, a nawet wypieków.

W medycynie naturalnej siemię lniane chętnie stosowane jest ze względu na swoje moczopędne właściwości oraz pomoc przy oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Jak przygotować sok?

Możesz wykorzystać dowolny rodzaj jabłek – bardziej słodkie lub kwaśne. Takie, jakie lubisz najbardziej! Jabłka umyj, usuń skórkę i gniazda nasienne. Pokrój owoce w małe kawałki, a następnie zmiksuj ze szklanką letniej wody i łyżeczką siemienia lnianego.

Sok możesz pić jako dodatek do codziennego śniadania, jako drugie śniadanie lub przekąska. Jeśli któryś z nich jest dla Ciebie za gęsty lub za rzadki, możesz zmniejszać albo zwiększać ilość dodawanej wody.

Pij na zdrowie! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!