Szybki strudel z doskonałym nadzieniem jabłkowo-makowym to bardzo proste w przygotowaniu ciasto o wyrazistym smaku i niesamowitym zapachu.

Masz ochotę na deser z jabłek, ale niekoniecznie na tradycyjną szarlotkę? Wypróbuj poniższego przepisu na ciasto z nadzieniem jabłkowo-makowym i odkryj ten owoc na nowo!

Składniki

Ciasto:

  • mąka – 400 g
  • cukier puder – 1 łyżka (ok. 10 g)
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka (ok. 5 g)
  • jajko – 1 sztuka
  • masło – 100g
  • śmietana 16% – 4 łyżki (ok. 40 g)
  • olej roślinny do posmarowania ciasta

Nadzienie:

  • jabłka – 4 sztuki
  • mielony mak – 150 g
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • cynamon

Przygotowanie

Najpierw zajmij się przygotowaniem ciasta.

Do miski wsyp wszystkie suche produkty – mąkę, cukier puder oraz sodę, a następnie dodaj także masło, śmietanę oraz jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Powstałe ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta, tak, aby łatwo było Ci je potem zwinąć w „roladę”. Teraz możesz zająć się przygotowaniem nadzienia. Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj do nich cukier, cynamon oraz sok z cytryny i wymieszaj. W osobnej misce połącz z cukrem mielony mak. W przypadku obu mas ilość dodanego cukru pudru dostosuj do własnych preferencji smakowych 😉

Następnie wróć do ciasta. Posmaruj je kolejno olejem, wyłóż masę makową i na końcu jabłka. Teraz dokładnie zwiń ciasto i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby strudel ładnie przyrumienił się podczas pieczenia, możesz posmarować go żółtkiem jajka.

Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i już po 25 minutach ciesz się pysznym, makowo-owocowym deserem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!