Po prostu rozwałkuj i pokrój: Od wielu lat piekę strudel orzechowy na zamówienie.
Przygotuj w domu bardzo smaczną i łatwą do przygotowania herbatkę z najprostszych i najtańszych składników. Strudel orzechowy, któremu nie można się oprzeć, jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku.

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- szczypta soli
- 10 g proszku do pieczenia
- 50 g granulowanego cukru
- 1 jajko
- 200 ml kefiru lub kwaśnej śmietany
Nadzienie:

- 250 g mielonych orzechów
- cukier waniliowy do smaku
- 200 g granulowanego cukru
- 1 białko jajka
- cynamon
Dodatkowo:
- żółtko
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do głębokiej miski. Margarynę obtaczamy w mące i ścieramy na grubej tarce.

Wyrobić ciasto ręką i zrobić w środku zagłębienie. Wsypać proszek do pieczenia i wymieszać.

Następnie posypać cukrem i solą. Dodać jajko, kefir i zagnieść rękoma ciasto, które będzie miękkie i nie klei się do rąk.

Zawiń ciasto w torbę spożywczą. Umieścić w lodówce na 20 minut.

Dodaj orzechy włoskie na patelnię. Smaż je przez 3-4 minuty.

Usmażone orzechy włożyć do woreczka i rozgnieść wałkiem. Pokruszone orzechy włożyć do miski i dodać cukier.

Następnie dodaj cynamon i białko. Wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj szpatułką.

Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części. Następnie rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką stole.

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę nadzienia i zwinąć. Roladę posmarować żółtkiem i pokroić.

Roladki układamy na oprószonej mąką blasze. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180°C. Możemy podawać.
