Wygląda jak z cukierni, zrobisz je w kilka chwil: Pyszne ciasto strudlowe.
Przepis na te genialne ciasto strudelowe jest po prostu świetny, szybki i tani. Włącz swoja wyobraźnie i stwórz prawdziwe dzieł sztuki kulinarnej. Za każdym razem możesz eksperymentować i wybierać różne nadzienie np. jabłka, twaróg, rodzynki, orzechy itp. Do dzieła!
Potrzebujesz:
Na ciasto:
- 125 g miękkiego masła
- 300-350 g mąki
- ½ opakowanie proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- szczypta soli
Nadzienie:
- Tarte jabłka, twaróg, rodzynki lub orzechy.
- Mleko
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Wyrób gładkie ciasto z mąki, masła, jajek, mleka, szczypty soli i proszku do pieczenia ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ciasto nie powinno się kleić. Połóż je na posypanej mąką desce i odstaw na chwilę. W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Ja tym razem zrobiłam nadzienie z jabłek: jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, cynamon do smaku i dobrze wymieszaj. Roztop 3 łyżki masła na patelni i podsmaż na niej bułkę tartą
Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj. Każdy kawałek ciasta posyp łyżką bułki tartej i równomiernie ułóż na nim po 1/4 nadzienia. Zawiń każdy kawałek formując w ten sposób strudel. Połóż ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem.