Wygląda jak z cukierni, zrobisz je w kilka chwil: Pyszne ciasto strudlowe.

Przepis na te genialne ciasto strudelowe jest po prostu świetny, szybki i tani. Włącz swoja wyobraźnie i stwórz prawdziwe dzieł sztuki kulinarnej. Za każdym razem możesz eksperymentować i wybierać różne nadzienie np. jabłka, twaróg, rodzynki, orzechy itp. Do dzieła!

Potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 125 g miękkiego masła
  • 300-350 g mąki
  • ½ opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • Tarte jabłka, twaróg, rodzynki lub orzechy.
  • Mleko
  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Wyrób gładkie ciasto z mąki, masła, jajek, mleka, szczypty soli i proszku do pieczenia ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Ciasto nie powinno się kleić. Połóż je na posypanej mąką desce i odstaw na chwilę. W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Ja tym razem zrobiłam nadzienie z jabłek: jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj cukier, cynamon do smaku i dobrze wymieszaj. Roztop 3 łyżki masła na patelni i podsmaż na niej bułkę tartą

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj. Każdy kawałek ciasta posyp łyżką bułki tartej i równomiernie ułóż na nim po 1/4 nadzienia. Zawiń każdy kawałek formując w ten sposób strudel. Połóż ciasta  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-35 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posmaruj je odrobiną mleka. Ostudź na blasze do pieczenia i posyp cukrem pudrem przed pokrojeniem. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!