Syrop na poprawę odporności – piję go codziennie i zapomniałam czym jest choroba

Składniki:

  • jednolitrowy garnek wypełniony kwiatami mniszka lekarskiego
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

Aby sporządzić syrop z mniszka lekarskiego w pierwszej kolejności należy nazbierać odpowiednią ilość świeżych kwiatów. Do podanych proporcji wystarczy wypełnić jednolitrowy garnek samymi główkami mniszka.

Następnie kwiaty należy zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Garnek z mieszanką odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Po tym czasie należy odcedzić wodę od kwiatów i dodać do powstałego płynu cukier i wyciśnięty sok z cytryny.  Następnie syrop należy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji na wzór miodu.

Jak często należy pić syrop z mniszka lekarskiego?

Syrop z mniszka lekarskiego najlepiej jest pić codziennie po 2 – 3 łyżeczki w równych odstępach czasowych. Można go dodawać do herbaty, zamiast miodu czy cukru. Jest to środek, który mogą spożywać zarówno osoby dorosłe jak i dzieci, jednak nie zaleca się jego stosowania u osób które:

Zmagają się z cukrzycą – syrop zawiera dużą ilość cukru, która może powodować niekorzystne skoki insuliny we krwi

Cierpią na wrzody żołądka lub dwunastnicy – spożywanie słodkich produktów może powodować wydzielanie nadmiernej ilości kwasów żołądkowych, które mogą nasilać objawy wrzodów.

error: Treść zabezpieczona !!