Syrop na poprawę odporności – piję go codziennie i zapomniałam czym jest choroba
Składniki:
- jednolitrowy garnek wypełniony kwiatami mniszka lekarskiego
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
Sposób przygotowania:
Aby sporządzić syrop z mniszka lekarskiego w pierwszej kolejności należy nazbierać odpowiednią ilość świeżych kwiatów. Do podanych proporcji wystarczy wypełnić jednolitrowy garnek samymi główkami mniszka.
Następnie kwiaty należy zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Garnek z mieszanką odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Po tym czasie należy odcedzić wodę od kwiatów i dodać do powstałego płynu cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Następnie syrop należy gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji na wzór miodu.
Jak często należy pić syrop z mniszka lekarskiego?
Syrop z mniszka lekarskiego najlepiej jest pić codziennie po 2 – 3 łyżeczki w równych odstępach czasowych. Można go dodawać do herbaty, zamiast miodu czy cukru. Jest to środek, który mogą spożywać zarówno osoby dorosłe jak i dzieci, jednak nie zaleca się jego stosowania u osób które:
Zmagają się z cukrzycą – syrop zawiera dużą ilość cukru, która może powodować niekorzystne skoki insuliny we krwi