Szarlotka rozpływa się w ustach – piekę tak cały rok. Po prostu wszystko wymieszam i gotowe.
To jedna z moich ulubionych szarlotek, jest bardzo szybka, elastyczna i smaczna. Jeśli szukasz fantastycznego ciasta do kawy, koniecznie spróbuj i przekonaj się sam. Wystarczy wymieszać ciasto w jednej misce i po prostu upiec.
Skadniki:
- 2 jajka
- cukier – 150 g
- masło – 80 g
- mleko – 180 ml
- mąka zwykła (może być półgruba) – 300 g
- proszek do pieczenia – 5 g
- 3 jabłka
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na piankę.
Dodaj roztopione masło i mleko.
Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Wmieszaj masę jajeczną i wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.
Teraz przygotujemy jabłka, jeśli nie chcesz, nie musisz ich nawet obierać, wystarczy je dokładnie umyć. Jabłka pokroić w dużą kostkę, dodać do ciasta.
Teraz po prostu dodajemy jabłka do ciasta i mieszamy. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Wlać ciasto, wygładzić i upiec.
Piec przez 30-35 minut w 180 ° C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem. Podać schłodzone.