Poszukujesz dobrego przepisu, aby przyrządzić smakowitą szarlotkę samodzielnie w domu, to znajdujesz się we właściwym miejscu.
Jeśli szukasz idealnego ciasta, to szarlotka z kwaśną śmietaną jest znakomitym rozwiązaniem.
Co ważne smakuje dokładnie tak, jak robiły to nasze Babcie. Warto zatem poznać przepis, dzięki, któremu będziemy mogli zrobić taki pyszny i pachnący placek. Jest to także ciasto – z – musem, które nigdy się nie znudzi.

Składniki:
- 200 g cukru pudru,
- 250 ml śmietany,
- 500 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 250 g masła,
- skórka 1 cytryny,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- cukier do smaku,
- sok z jednej cytryny,
- kasza manna lub bułka tarta (2-3 łyżki),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 kg jabłek.
Przygotowanie:
Rozpocznij od starcia jabłek na tarce. Następnie starte jabłka do garnka i dodaj oba rodzaje cukru. Kolejnym krokiem jest duszenie całości na małym ogniu, aż do momentu, by jabłka zmiękły. Następnie zmniejsz moc kuchenki i dodaj sok z cytryny razem z kaszą manną.

Gdy użyjesz bułki tartej zamiast kaszy, to najpierw podsmaż ją na sucho na patelni i wymieszaj z jabłkami. Wszystkie składniki trzeba ze sobą wymieszać. Należy jednak uważać na dodawanie śmietany. Dobrze jest dodawać ją porcjami. Ciasto powinno być gładkie.

Na koniec należy uformować ciasto na kształt bochenka chleba i podzielić je na dwie części. Następnie zawiń w folię i odstaw do lodówki na około 30 minut. Kolejnym krokiem jest rozwałkowania ciasta. Pierwszą część ciasta umieść na spodzie blaszki o wymiarach 24×36. Wyłóż na ciasto nadzienie i przykryj drugą częścią ciasta.
Gdy jabłka są zbyt soczyste, to można je wcześniej odcisnąć. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika. Ciasto trzeba piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Na koniec ciasto musi ostygnąć i można posypać go cukrem pudrem. Smacznego!