Szarlotka rozpływa się w ustach – piekę tak cały rok. Po prostu wszystko wymieszam i gotowe.

To jedna z moich ulubionych szarlotek, jest bardzo szybka, elastyczna i smaczna. Jeśli szukasz fantastycznego ciasta do kawy, koniecznie spróbuj i przekonaj się sam. Wystarczy wymieszać ciasto w jednej misce i po prostu upiec.

Skadniki:

  • 2 jajka
  • cukier – 150 g
  • masło – 80 g
  • mleko – 180 ml
  • mąka zwykła (może być półgruba) – 300 g
  • proszek do pieczenia – 5 g
  • 3 jabłka

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na piankę.

Dodaj roztopione masło i mleko.

Wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Wmieszaj masę jajeczną i wymieszaj, aby uzyskać jednolite ciasto.

Teraz przygotujemy jabłka, jeśli nie chcesz, nie musisz ich nawet obierać, wystarczy je dokładnie umyć. Jabłka pokroić w dużą kostkę, dodać do ciasta.

Teraz po prostu dodajemy jabłka do ciasta i mieszamy. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Wlać ciasto, wygładzić i upiec.

Piec przez 30-35 minut w 180 ° C. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem. Podać schłodzone.

Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!