Oto kilka argumentów dlaczego już nigdy nie zjesz tej ryby.

Ryby uważane są za nieoceniony i niezbędny składnik zdrowej diety. Na co dzień pomagają w utrzymaniu zdrowia, regulując prace całego organizmu.

Ryby mogą wpływać pozytywnie na funkcje układu krwionośnego. Pomagają także w regulacji poziom szkodliwego cholesterolu. Według niektórych źródeł i coraz większej ilości badań naukowych ryby, szczególnie tej dobrej jakości, spożywane regularnie mogą działać także przeciwnowotworowo.

Ponadto ryby to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najwięcej zdrowych kwasów tłuszczowych zawierają tłuste ryby, takie jak np. łosoś, dorsz, sardynki czy śledź i inne. I to właśnie one są sprzymierzeńcem w walce o zdrowie.

Niestety wśród ryb zdarzają się także wyjątki, które nie tylko nie zawierają w składzie oczekiwanych wartości odżywczych, ale i mogą okazać się szkodliwe.

Mowa tutaj np. o Tilapii. To popularna ryba na sklepowych półkach, jednak najczęściej pochodzi z przemysłowych hodowli. W tej sytuacji powinniśmy poważnie zastanowić się nad jej walorami zdrowotnymi, oraz czy na pewno warto ją jeść (szczególnie często).

Tilapia w związku z jej hodowlanym pochodzeniem, mogła być wcześniej karmiona niemal wszystkim, co oczywiście dla właścicieli przemysłu hodowlanego jest pozytywną wiadomością, gdyż często ryby karmione są wieloma odpadami po produkcji jedzenia oraz odpadami poubojowymi.

Dlaczego tilapia w nadmiarze szkodzi?

Stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 jest mocno zaburzony. Zawartość omega-6 jest aż 11 razy większa, niż kwasów tłuszczowych omega-3, przez co może prowadzić do poważnych konsekwencji. Regularne i częste spożywanie złego bilansu kwasów tłuszczowych może przyczyniać się do powstania groźnych chorób, takich jak astma, uogólnione zapalenia w organizmie, czy nawet może sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Według najnowszych badań naukowych najzdrowszym bilansem kwasów tłuszczowych spożywanych przez człowieka jest ilość omega-3 dwukrotnie większa niż kwasów omega-6.

Dodatkowo nie bez znaczenia dla zdrowia jest odkrycie naukowców z Chin. Z badań tilapii wynika, że ilość substancji rakotwórczych jest znacznie przekroczona, co może mieć bardzo złe konsekwencje dla naszego zdrowia.

error: Treść zabezpieczona !!