Czy Twoje ziemniaki kiełkują zimą – Oto tajemnica, aby banany i marchewka wyglądały świeżo przez cały rok.
Więcej jedzenia, niż możemy spożyć przed wskazaną na opakowaniu datą przydatności do spożycia, czasami kupujemy, po prostu przeliczając się.
Sprytnych rozwiązań bezpiecznego przechowywania żywności nauczymy Cię, abyś nie musiał marnować pieniędzy i zajmować się zepsutą żywnością, a Twoje produkty były zawsze świeże i dostępne.
Cebulę w pończosze trzymaj
Miesiące przetrwa świeża, twarda cebula, jeśli wiesz jak odpowiednio ją przechowywać. Wciągnij ją do starej pończochy i oddziel miejsce między poszczególnymi cebulami za pomocą supełka. Tak przygotowaną cebulę przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.
Pleśń na jagodach zatrzymaj
Jagody umyj natychmiast w roztworze wody i octu (1 część octu na 10 części wody), gdy przyniesiesz je ze sklepu. Dzięki tej metodzie zapobiegniesz pleśni i jagody pozostaną świeże przez dłuższy czas.
Kiełkowanie ziemniaków – zapobiegaj
Ziemniaki przechowuj w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej chłodnym. Wilgoć i światło słoneczne przyspieszają kiełkowanie. Włożenie jabłka między ziemniaki jest specjalną sztuczką, która według wielu osób, zapobiega ich kiełkowaniu.
Buraki razem z ziemniakami przechowuj
Buraki, połóż na wierzchu ziemniaków, aby służyły jako kolektor nadmiaru wilgoci. Inne warzywa, w tym kapusta i marchew, pogorszą ogólny stan ziemniaków. Zabezpiecz ziemniaki przed wilgocią, kładąc na nich gałązkę z igłą.
Miód w zamykanym szklanym pojemniku trzymaj
Miód może ci służyć latami w idealnym stanie, jeśli przechowasz go w zamykanym szklanym pojemniku w chłodnym miejscu. Nawet jeśli zmieni kolor, nie wpłynie to na jego smak, jakość i świeżość.
Dojrzewanie bananów spowalniaj
Końce bananów zawiń w plastikową torbę, aby spowolnić uwalnianie etylenu i spowolnić dojrzewanie. Ta metoda pomoże również innym owocom przechowywanym w pobliżu bananów.
Mleko możesz zamrozić
Jeśli obawiasz się, że mleko, którego nie możesz teraz wykorzystać, przekroczy datę przydatności do spożycia, zamroź je bez obaw. Świeże mleko może być przechowywane do 3 miesięcy, jeśli jest odpowiednio przechowywane.
Mądre decyzje o jajkach podejmuj
Ubij jajka ze szczyptą soli, wlej mieszaninę do hermetycznej torby na lód i zamroź. Będziesz mógł je użyć miesiąc lub dwa później.
Pozostały sos pomidorowy – nie marnuj
Przenieś sos do zamykanej plastikowej torby i używaj małego garnka do przygotowania mniejszych porcji. Zamrożony sos możesz użyć wtedy, kiedy potrzebujesz.
Świeże zioła w oliwie z oliwek i kostkach lodu przechowuj
Zioła drobno posiekaj, ułóż warstwami w foremkach, zalej oliwą z oliwek i wkładaj do zamrażarki. Olej zapobiegnie uszkodzeniu ziół przez mróz, a Ty będziesz mógł cieszyć się ich pełnią smaku i aromatu.