Każda gospodyni powinna je znać te pomocne kulinarne sztuczki. Jestem zachwycona

Sztuczki kulinarne, które ułatwią Ci zmagania w kuchni. Musisz je znać!

W internecie znajdziesz mnóstwo porad, tak zwanych lifehack’ów, dzięki którym oszczędzić można czas, pieniądze i nerwy. Specjalnie dla Was zebrałam najnowsze i najbardziej przydatne sztuczki kulinarne, które musi znać każda gotująca osoba – a już na pewno domowa gospodyni!

Sztuczki kuchenne

Zrób pyszne lody, zamrażając banany. Kremowa konsystencja tego owocu sprawia, że nie potrzebujesz do tego żadnych innych składników. Lubisz dospać rano? Przygotuj ciasto na placki lub naleśniki wieczorem, po czym włóż je do szczelnej torby. Rano wylej je na rozgrzaną patelnię i przygotuj bliskim pyszne śniadanie w kilka minut.

Jeśli podczas przygotowania dania z miękkiego ciasta zmienia ono formę przy cięciu nożem, do porcjowania możesz użyć nici dentystycznej.

Żeby nie spędzać w kuchni tak dużo czasu, gdy coś gotujesz, zaplanuj od razu większą ilość i podziel na porcje w szczelnych pojemnikach.

Aby oszczędzić czas podczas przygotowania zupy lub gulaszu, zamroź olej roślinny lub masło ze świeżymi siekanymi ziołami; na przykład w pojemniku na kostki do lodu.

Możesz szybko wysuszyć zioła w kuchence mikrofalowej. Wyłóż zioła płasko na papierowym ręczniku i ustaw kuchenkę na średnią moc. Włączaj mikrofalówkę w 20-sekundowych odstępach.

Ugotowane jajko obierzesz z łatwością przy pomocy łyżki obiadowej.

Nie wiesz, jak ugotować idealne jajko z płynnym żółtkiem?

Zapamiętaj, by jajko wyjęte z lodówki włożyć do wrzątku i gotować przez dokładnie 6 minut. Po wyjęciu z wrzącej wody ostudź je pod lodowatym strumieniem z kranu. Na koniec, by je obrać, użyj sztuczki z łyżką, którą opisałam powyżej.

Chrupiącą skórkę upieczonego ziemniaka uzyskasz, gdy po oczyszczeniu zalejesz go słoną wodą na 7 minut. Po odlaniu wody, posmaruj ziemniaki tłuszczem i zwyczajnie upiecz. Efekt jak z restauracji!

Aby panierka kotleta lub sznycla wyszła rumiana i chrupiąca, wymieszaj starty ser żółty i zmielone drobno krakersy.

Obtocz kotlety, po czym trzymaj w lodówce przez kwadrans. Dopiero potem schłodzone, panierowane kotlety smaż na rozgrzanej patelni.

Jeśli lubisz piec, istnieje sztuczka, by uzyskać idealny sernik. Podczas pieczenia pod formą z deserem umieść żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Piecz w niewielkiej temperaturze przez godzinę, a później na kolejną zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Dodaj koloru tradycyjnej potrawie – zrób pierogi w paski!

To łatwe. Kiedy wyrabiasz ciasto, podziel masę na pół i do jednej z części dodaj kakao.

Rozwałkuj obie części masy, ułóż warstwy jedna na drugiej i jeszcze raz rozwałkuj. Zwiń w kształt roladki i pokrój na plasterki.

Słodkie ciasto na pierogi współgra idealnie z nadzieniem owocowym lub twarożkiem.

error: Treść zabezpieczona !!