Szybkie ciasto na kefirze – przygotowanie trwa 5 minut. Super przepis na każdą okazję
Kiedy w domu pojawią się niespodziewani goście, albo twoja rodzina ma ochotę na coś słodkiego to zastanawiasz się co zrobić dobrego i niezbyt pracochłonnego.
Jednym z takich deserów jest przepyszne ciasto na bazie kefiru z dodatkiem rodzynek. Przepis jest bardzo prosty i zawiera tylko kilka składników, które posiadamy zazwyczaj w swojej kuchni.

Ciasto z kefirem wychodzi puszyste i delikatne. Jest też proste w przygotowaniu.
Nie musimy czekać, aż wyrośnie i nie trzeba wkładać go do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Ciasto będzie się nadawać idealnie na niedzielny stół, a także jako słodka przekąska na zwyczajny dzień.
Składniki do ciasta
- mąka pszenna (2 szklanki)
- kefir (1 szklanka)
- jajka (2 sztuki)
- cukier (pół szklanki)
- rodzynki (100 g)
- mało (1 łyżka)
- proszek do pieczenia (10 g)
Przygotowanie
Do miski wbij całe jajka, dodaj kefir i cukier. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera bądź blendera.

Dodawaj stopniowo mąkę cały czas mieszając składniki. Dodaj następnie proszek do pieczenia oraz rodzynki. Wymieszaj jeszcze raz na jednolitą i gładką masę. Ciasto jest gotowe.

Formę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj masłem. Wlej całą zawartość miski do środka i wyrównaj brzegi.

Ciasto włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.