Szybkie ślimaczki z nadzieniem orzechowym – miękkie jak pianka: tego ciasta używam również do strudla, bułek i rogalików!

Doskonały przepis na orzechowe ślimaczki, które są niezwykle delikatne, miękkie i smaczne. Zgodnie z prostymi instrukcjami naprawdę każdy może sobie poradzić z ich przygotowaniem i zachwycić swoich gości tym pysznym wypiekiem!

Potrzebujesz:

  • około 800 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży)
  • 300 ml gorącego mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 3 żółtka

Nadzienie:

  • 3 białka
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 300 ml wody lub mleka
  • 2 plasterki cytryny
  • 50 gr cukru
  • cukier puder

Przygotowanie:

Masło rozpuść w gorącym mleku. W osobnej misce wymieszaj pokruszone drożdże, żółtka, cukier, dodaj mleko z roztopionym masłem. Dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj mąkę i sól.

Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na dziesięć minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie:  Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wymieszaj z orzechami włoskimi.

Ciasto podziel na 3, rozwałkuj każdą część. Nałóż nadzienie i zwiń w rulon.

Każdą rolkę  pokrój w paski i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 25-30 minut. W między czasie przygotuj polewę. Rozpuść cukier w wodzie, dodaj plasterki cytryny i gotuj przez 3-4 minuty. Polej powstałym lukrem gorące ślimaczki.

Na koniec posyp cukrem pudrem i podawaj. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!