Szynka wieprzowa na boczku i pomidorach. Robię prawie co każdy weekend

Składniki

  • Schab 600 g
  • 200 g boczku angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 150 ml bulionu
  • 425 g pokrojonych w plasterki pomidorów
  • mielony pieprz
  • sól (w razie potrzeby)

Proces przygotowania

Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w cienkie półkola i razem podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w szersze paski mięso, sól, pieprz i podsmażamy. Przełożyć do garnka, dodać bulion, pieprz i odrobinę soli. Następnie dodajemy czosnek, oregano, pomidory i pikle i wszystko mieszamy.

Przykryj garnek pokrywką, ustaw program Wysoki i pozostaw na 3 godziny. Następnie sprawdzamy miękkość mięsa i w razie potrzeby dopracowujemy smak. Jako dodatek można również użyć ryżu, makaronu i bułek na parze.

error: Treść zabezpieczona !!