Tarta kakaowa z twarogiem i morelami. Aż ślinka leci na sam widok. Przepis.

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki mleka

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • 750 g miękkiego twarogu
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g budyniu waniliowego
  • 400 g kompotu morelowego (2 puszki)

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiękczone masło pokrój na mniejsze kawałki i wmieszaj w ciasto razem z żółtkami. W trakcie ucierania dodać mleko. Zawiń przetworzone ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę. Zanim ciasto stwardnieje, przygotuj nadzienie. Twarożek utrzeć z jajkami, cukrem i budyniem. Odcedź morele.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie połowy. Z grubsza zetrzyj ciasto na blasze do pieczenia i równomiernie pokryj całą powierzchnię. Na cieście rozsmarować nadzienie z twarogu. Rozłóż morele na nadzieniu serowym. Zetrzyj drugą połowę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut.

error: Treść zabezpieczona !!