Była pracownica kawiarni zdradziła przepis na szybki torcik. Każda gospodyni musi go znać.
„Mój Boże, to jest nieprzyzwoicie smaczne” – pomyślałam, smakując ciasto czekoladowe w jednej z restauracji. Okazało się, że przepis na przygotowanie nie jest taki trudny. Wystarczy upiec ciasto czekoladowe, zrobić delikatną śmietanę i pięknie udekorować wypiek.
Te ciasto jest przygotowywane według bardzo prostej i szybkiej receptury. Idealne do herbaty, czy na wizytę gości – prawdziwe zbawienie dla zapracowanej gospodyni!
SKŁADNIKI CIASTA
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KREM
- 500 ml śmietany
- 1 łyżka cukru
- 250 ml jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE
Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj jajka z mąką, dodaj cukier waniliowy, mleko i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do uzyskania jednorodnego ciasta o średniej gęstości.
Umieść ciasto w naczyniu do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 ° C i piecz 30–40 minut. Świeżo upieczone ciasto ochłodź a następnie przetnij wzdłuż na dwie połówki.
Zacznij robić krem: ubij śmietanę z cukrem, aż będzie puszysta, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Każde ciasto bogato posmaruj kremem, połóż jedną część na drugą i ozdób górę ciasta według własnego uznania – orzechami, czekoladą, jagodami, owocami lub lukrem.