Była pracownica kawiarni zdradziła przepis na szybki torcik. Każda gospodyni musi go znać.

„Mój Boże, to jest nieprzyzwoicie smaczne” – pomyślałam, smakując ciasto czekoladowe w jednej z restauracji. Okazało się, że przepis na przygotowanie nie jest taki trudny. Wystarczy upiec ciasto czekoladowe, zrobić delikatną śmietanę i pięknie udekorować wypiek.

Te ciasto jest przygotowywane według bardzo prostej i szybkiej receptury. Idealne do herbaty, czy na wizytę gości – prawdziwe zbawienie dla zapracowanej gospodyni!

SKŁADNIKI CIASTA

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA KREM

  • 500 ml śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE

Za pomocą miksera ubij jajka z cukrem. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Wymieszaj jajka z mąką, dodaj cukier waniliowy, mleko i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do uzyskania jednorodnego ciasta o średniej gęstości.

Umieść ciasto w naczyniu do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 ° C i piecz 30–40 minut. Świeżo upieczone ciasto ochłodź a następnie przetnij wzdłuż na dwie połówki.

Zacznij robić krem: ubij śmietanę z cukrem, aż będzie puszysta, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.

Każde ciasto bogato posmaruj kremem, połóż jedną część na drugą i ozdób górę ciasta według własnego uznania – orzechami, czekoladą, jagodami, owocami lub lukrem.

Domowe ciasto czekoladowe ze kremem gotowe! Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!