Masło, mąka, jajka… Te pyszne tureckie ciasteczka są lepsze niż pączki. Przepis.
Wszyscy uwielbiają słodycze, ciasta i desery.
Nie chodzi tylko o polskie specjały. Również na całym świecie można znaleźć inne kulinarne przysmaki, które można przyrządzić w domu. Wspaniale jest być chwalonym przez rodzinę i przyjaciół za pyszne smakołyki, które przygotowałeś.
Tulambu to turecki deser przyrządzany na bazie syropu cukrowego. To jeden z moich ulubionych przepisów, które odkryłam podczas moich zagranicznych podróży.
Do przygotowania deseru będziemy potrzebować następujących składników:
Ciasto:
- 450ml wody
- Masło 80g
- 250g mąki pszennej
- 4 jajka
- Do smażenia użyj ok. 300ml oleju (najlepiej słonecznikowego).
Syrop:
- 20ml soku z cytryny
- 200g cukru
Sposób przygotowania:
Umieść wodę i masło w małym rondelku na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Następnie dodaj przesianą przez sito mąkę. Powoli mieszaj mieszankę, aż będzie gładka. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Do rondla dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając.

Ciasto należy umieścić w woreczku i usunąć końcówkę.

W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Masę należy wyciskać z rękawów na gorący olej. Nie powinny się one ze sobą stykać. W ten sposób powstaną patyczki o długości ok. 5-7 cm. Olej równomiernie przyrumieni patyczki. Odsącz je na papierowym ręczniku.

W rondelku połącz cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 15 minut. 15 minut. Zdjąć z ognia, a następnie dodać patyczki do syropu. Pozostaw syrop do ostygnięcia na około 10 minut. Voila! Tulambu jest gotowe.

To od Ciebie zależy, jak chcesz go podać. Pozwól, że podam Ci przykład: Tulambu można posypać cukrem pudrem, cynamonem, pokruszonymi orzechami lub czekoladą. Równie dobrze smakuje w swojej oryginalnej postaci, bez żadnych dodatków.