Aby cieszyć się smakiem tego pysznego produktu wiele gospodyń domowych samodzielnie przygotowuje twaróg w domu. Ten proces jest dość długi i pracochłonny. Ale mam na to prostszy sposób!
Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić pyszny twaróg z kefiru. Twaróg jest przyjemnie kwaśny, miękki i nadaje się do różnego rodzaju dań. Z 1 litra kefiru o zawartości 3,2% tłuszczu otrzymuje się do 350 g delikatnego twarogu. Do przygotowania tego specjału potrzebny jest tylko kefir, który powinien być świeży.
Umieść go na noc w zamrażarce. Rano wyjmij kefir, pozwól mu się trochę rozmrozić i zdejmij opakowanie ( najlepiej przetnij je nożem lub nożyczkami). Zamrożony kefir zawiń w kilka warstw gazy i zawieś nad zlewem lub miską. Twaróg będzie gotowy, gdy przestanie oddzielać się serwatka.
To cały sekret! Przygotowanie tego delikatnego twarogu nie zajmuje dużo czasu. Szybki, łatwy i ekonomiczny sposób dla każdego! Gotowy twaróg można jeść z dżemem, miodem lub kwaśną śmietaną, można też zrobić pyszny, domowy ser na smaczną kanapkę.