Udka z kurczaka z tajemniczą marynatą. Wychodzą delikatne, rozpływają się w ustach. Super przepis
Niesamowicie przyrządzone udka z kurczaka z dodatkową marynatą w maślance. Zachwycą każdego swoim rozpływającym się smakiem w ustach. Sposób przygotowania takiego dania pochodzi sprzed ponad stu lat.
Potrzebne składniki:
- 6 kawałków udek z kurczaka
- 1 – 2 łyżki oleju
- 1,5 – 2 szklanki maślanki
- świeży lub suszony czosnek
- mielony biały pieprz
- papryka słodka
- sól
- pikantny mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na początku myjemy mięso, a następnie musimy je oczyścić oraz osuszyć. Kolejno mieszamy maślankę z dodatkiem soli, czosnku oraz przypraw. Całe przygotowane mięso obtaczamy w przyrządzonej marynacie.
Nóżki kurczaka możemy odłożyć do osobnej torby, którą dobrze wstrząsamy. Dzięki temu marynata obtoczy całą powierzchnię nóżek. Całość odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
Kolejnego dnia należy wyjąć mięso z naszej lodówki oraz odstawić je na mniej więcej 30 min w miejsce o pokojowej temperaturze. Po upływie tego czasu całość mieszamy z olejem.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni oraz przekładamy tam mięso, które powinniśmy piec mniej więcej od 45 do 60 minut. Warto w trakcie pieczenia nóżek mięsa polać je dodatkową porcją marynaty.
