Ułóż kurczaka na zwykłej kapuście, a pyszny obiad już na stole: wszystko piecze się na jednym talerzu bez wysiłku
Pieczenie w piekarniku to prawdopodobnie najłatwiejszy sposób przygotowania potraw, który wymaga minimum wysiłku i uwagi.
Potrawy z piekarnika są bardziej dietetyczne i miękkie. Dodatkowo można w ten sposób przygotować danie główne i przystawkę jednocześnie.
Dlatego dziś proponuje Ci przepis na soczystego kurczaka z przepyszną kapustą prosto z piekarnika, który zachwyci Cię swoim smakiem!

Kawałki kapusty ułożone pod mięsem wchłoną cały sok i aromat potraw. Dzięki temu Twoje mięso będzie smakować idealnie .
Potrzebujesz:
- 1 główka białej kapusty
- 4 uda z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
Przygotowanie:
Pokrój kapustę na plastry o grubości około 2 cm i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Posól i popieprz, ułóż na wierzchu udka z kurczaka.
Czosnek rozgnieć lub drobno zetrzyj i wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem (lub innymi odpowiednimi ziołami – kolendrą, suszoną bazylią, pieprzem). Nałóż powstałą mieszaninę na skórkę mięsa.

Piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 ° C.

Warzywa, które służyły jako „poduszka” dla kurczaka, mogą stać się również bogatym dodatkiem do dania. Możesz je np. podsmażyć na patelni po upieczeniu, aby uzyskać jeszcze wyraźniejszy smak.

Smacznego!