Ułóż kurczaka na zwykłej kapuście, a pyszny obiad już na stole: wszystko piecze się na jednym talerzu bez wysiłku

Pieczenie w piekarniku to prawdopodobnie najłatwiejszy sposób przygotowania potraw, który wymaga minimum wysiłku i uwagi.

Potrawy z piekarnika są bardziej dietetyczne i miękkie. Dodatkowo można w ten sposób przygotować danie główne i przystawkę jednocześnie.

Dlatego dziś proponuje Ci przepis na soczystego kurczaka z przepyszną kapustą prosto z piekarnika, który zachwyci Cię swoim smakiem!

Kawałki kapusty ułożone pod mięsem wchłoną cały sok i aromat potraw. Dzięki temu Twoje mięso będzie smakować idealnie .

Potrzebujesz:

  • 1 główka białej kapusty
  • 4 uda z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka

Przygotowanie:

Pokrój kapustę na plastry o grubości około 2 cm i ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.

Posól i popieprz, ułóż na wierzchu udka z kurczaka.

Czosnek rozgnieć lub drobno zetrzyj i wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem (lub innymi odpowiednimi ziołami – kolendrą, suszoną bazylią, pieprzem). Nałóż powstałą mieszaninę na skórkę mięsa.

Piecz w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 ° C.

Warzywa, które służyły jako „poduszka” dla kurczaka, mogą stać się również bogatym dodatkiem do dania. Możesz je np. podsmażyć na patelni po upieczeniu, aby uzyskać jeszcze wyraźniejszy smak.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!