Idealne uzupełnienie wszystkich towarzyskich spotkań przy filiżance “małej czarnej” lub wieczornej herbatce. Sprawdzi się też, równie dobrze, jako przekąska podczas lunchu w pracy, czy szkole.
Połączenie kruchych wafli z delikatną masą czekoladowa sprawi, że smak ten jeszcze na długo utkwi ci w pamięci.
Obydwa wafle wysmaruj dżemem. Na jeden z nich wyłóż całe herbatniki.
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodajemy masło, a następnie łyżkę kakao i 50 g czekolady. Do momentu całkowitego połączenia się wszystkich składników cały czas mieszamy.
Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej zmielone herbatniki oraz orzechy włoskie. Całość wylewany na wafla z herbatnikami.
Następnie na górze masy znów układamy herbatniki. Wszystko przykrywamy drugim waflem z dżemem. Jest to ostatnia warstwa naszego ciasta. Wafla należy przykryć czymś cięższym i odstawić na kilka godzin (2-3) do lodówki.
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, po czym wkładamy ją do garnuszka. Dodajemy śmietanę i ciągłe mieszając, czekamy aż czekolada się rozpuści. Stopioną czekoladą pokrywamy wierzch wafla.
W ten sam sposób postępujemy z czekoladą gorzką. Z tym, że używamy jej później do dekoracji kierując się własną wyobraźnią.