Potrzebujesz tylko paru składników i 15 minut: Niesamowity przepis na przepyszne ciasto waflowe.

Niesamowity przepis na przepysznego wafla! Potrzebujesz tylko paru składników i 15 minut. Przepis nie wymaga piekarnika. Sprawdź!

Idealne uzupełnienie wszystkich towarzyskich spotkań przy filiżance “małej czarnej” lub wieczornej herbatce. Sprawdzi się też, równie dobrze, jako przekąska podczas lunchu w pracy, czy szkole.

Połączenie kruchych wafli z delikatną masą czekoladowa sprawi, że smak ten jeszcze na długo utkwi ci w pamięci.

Składniki:

  • 2 wafle
  • 350 g dżemu (smak dowolny)
  • 250 g herbatników (całe ciastka)
  • 150 g herbatników (zmielonych)
  • 70 g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka kakao (ok. 5 g)
  • 50 g czekolady

Polewa na wierzch:

  • bita śmietana
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady białej

Sposób przygotowania:

Obydwa wafle wysmaruj dżemem. Na jeden z nich wyłóż całe herbatniki.

W garnku zagotowujemy wcześniej przygotowaną wodę i cukier, cały czas mieszając.

Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodajemy masło, a następnie łyżkę kakao i 50 g czekolady. Do momentu całkowitego połączenia się wszystkich składników cały czas mieszamy.

Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej zmielone herbatniki oraz orzechy włoskie. Całość wylewany na wafla z herbatnikami.

Następnie na górze masy znów układamy herbatniki. Wszystko przykrywamy drugim waflem z dżemem. Jest to ostatnia warstwa naszego ciasta. Wafla należy przykryć czymś cięższym i odstawić na kilka godzin (2-3) do lodówki.

Czekoladowa polewa na wierzch:

Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, po czym wkładamy ją do garnuszka. Dodajemy śmietanę i ciągłe mieszając, czekamy aż czekolada się rozpuści. Stopioną czekoladą pokrywamy wierzch wafla.

W ten sam sposób postępujemy z czekoladą gorzką. Z tym, że używamy jej później do dekoracji kierując się własną wyobraźnią.

Gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!