Gołąbki warzywne na chłodne dni: Lepiej przygotuj więcej słoików. Zimą podziękujesz za ten przepis.
Gołąbki warzywne to ciekawa alternatywa tradycyjnej mięsnej potrawy. Do przygotowania potrawy potrzebne będą poniższe składniki:
- biała kapusta
- 500 g marchwi
- 3 ząbki czosnku
- 1 szt. buraka ćwikłowego
- 2 szt. papryki
- 1 szt. cebuli
- 1 szt. papryczki chilli
- 1 l wody
- 5 łyżek cukru
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- 100 ml octu
Pierwszym krokiem jest umieszczenie główki (lub pojedynczych jej liści) w kuchence mikrofalowej na 10 minut w niskiej temperaturze. Proces ten zastępuje jej gotowanie.
W przypadku obróbki całej kapusty, po wyciągnięciu jej z mikrofali i przestudzeniu, należy oddzielić jej liście i usunąć ich twarde części.

Kolejnym etapem jest przygotowanie nadzienia do gołąbków.
Umyte warzywa trzeba odpowiednio przygotować: cebulę pokroić w małą kostkę lub półpierścienie (w zależności od upodobań), marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach, paprykę i buraka pokroić w paski, a chilli w niewielkie plasterki.
Cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe warzywa (oprócz buraka). Całość smażyć do miękkości, czasem mieszając. Przygotowany farsz następnie ostudzić.

Nadzienie nałożyć na liście kapusty i zawinąć podobnie jak tradycyjną potrawę.
Zawinięte gołąbki ułożyć w sterylizowanych słoikach, dodać pokrojonego buraka. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Do litra wody należy dodać ziele angielskie, sól, cukier, liście laurowe i całość zagotować.

Po doprowadzeniu do wrzenia trzeba zalewę zdjąć z palnika, dodać do niej ocet i dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą zalać gołąbki w słoikach i pasteryzować je przez 25 minut.