Najsmaczniejsza wątróbka, jaką kiedykolwiek jadłaś – Sekret delikatności jest ukryty w cebuli.

Przygotowanie wątróbki może na pierwszy rzut oka nie wydawać się skomplikowane, ale aby była delikatna i pyszna, wymaga już pewnej sztuki kulinarnej.

Dzięki temu przepisowi będziesz mógł przygotować tak smaczną wątróbkę, jakiej wcześniej nie jadłeś!

Pani Dominika dostała ten przepis od swojego ojca, który był prawdziwym mistrzem kulinarnym. Naprawdę możesz to zobaczyć w tym przepisie!

Składniki:

  • 600 g wątróbki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól dla smaku
  • zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Oczyszczamy wątrobę (usuwamy ją z błon). Czyścimy wszystkie cebule. Pokrój w półpierścienie lub pierścienie.

Cebuli nie trzeba oszczędzać, bo cebula jest w tym daniu niezbędna. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Dodaj posiekaną cebulę. Smaż tak, aby była częściowo miękka.

Teraz do cebuli dodajemy posiekany czosnek. Wymieszaj i równomiernie rozłóż cebulę i czosnek na patelni. Na wierzch kładziemy kawałki obranej wątroby. Dopraw do smaku i posól do końca przed zakończeniem.  Nigdy nie dodawaj wcześniej soli, wątroba by stwardniała. Po 1-2 minutach odwróć kawałki wątróbki. Smażymy też z drugiej strony.

Kiedy wątroba bieleje po obu stronach. Dodaj 2 liście laurowe i wszystko wymieszaj.

Smaż jeszcze minutę i odstaw na bok. Tak przygotowana wątróbka jest zawsze delikatna i soczysta.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!