Dzieci proszą o częstsze gotowanie tych gigantycznych klopsików: 3 świetne przepisy na rodzinny obiad.
Kufta to danie mięsne popularne na Bliskim Wschodzie i w Azji Południowej. Składa się z kulek lub podłużnych płaskich kotletów z mięsa mielonego, które są gotowane w bulionie, pieczone lub smażone .
Przepisów na te danie jest wiele (w samej Turcji jest ich prawie 300), co wynika z wielowiekowej historii i różnic regionalnych. Głównym składnikiem jest jagnięcina lub wołowina . Ale możesz eksperymentować z dowolnym innym mięsem.
Izmir kufta
Składniki
- 500 g wołowiny
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 0,5 pęczka pietruszki
- 1 łyżka sosu adżika ( możesz zrobić go samodzielnie z przepisu na naszej stronie)
- 150 ml wody
- 1 papryczka chilli
- 2 pomidory
- 200 g bułki tartej
- sól do smaku
- przyprawy (suszona mięta, kminek, czarny pieprz) do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Drobno posiekaj jedną cebulę i natkę pietruszki. Namocz miękki kawałek białego chleba wodą i pozostaw w niej na kilka minut, po czym odciśnij nadmiar płynu. Dodaj cebulę, pietruszkę i bułkę tartą oraz odciśnięty chleb do mielonego mięsa. Posyp solą i przyprawami, dobrze wymieszaj.
Z masy uformuj kulki, przenieś je na formę do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15-20 minut. Pokrój ziemniaki na duże kawałki, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor. Osobno usmaż drugą cebulę, pokrojoną w małą kostkę. Dodaj adjikę i wodę do cebuli.
Wyjmij blachę z piekarnika, dodaj do niej smażone ziemniaki i cebulę, a także pokrojone pomidory i paprykę chili. Ponownie włóż blachę do piekarnika, obniżając temperaturę do 200 stopni. Piecz kolejne 20 minut.
Kufta smażona
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 pęczek pietruszki
- 1 jajko
- 300 g bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- głęboko smażony olej roślinny
Przygotowanie
Drobno posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Zetrzyj ziemniaki. Ubij jajko solą i pieprzem. Przygotowane składniki wymieszaj z mięsem mielonym. Z powstałej masy uformuj kulki wielkości małej cytryny. Obtocz je w bułce tartej i smaż na głębokim oleju, aż uzyskasz złoty kolor.
Połóż gotowe kufty na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj danie ze świeżymi warzywami i ziołami.
Kufta z pieca
Składniki
- 250 g wołowiny
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 30 ml oleju roślinnego
- 30 ml czerwonego wina
- 25 g masła
- sól do smaku
- przyprawy (kminek, kminek, cynamon, papryka, ziele angielskie) do smaku
Przygotowanie
Przemiel mięso, cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa. Przypraw mięso mielone przyprawami i solą. Wbij jajko i dodaj bułkę tartą. Dobrze wymieszaj. Z uzyskanej masy uformuj kulki o wadze około 50 g. Połóż je w natłuszczonej blasze do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Przygotuj sos: wymieszaj czerwone wino z koncentratem pomidorowym i miękkim masłem. Zalej kulki mięsne z tym sosem i piecz przez kolejne 7-8 minut. Gotowe!