Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil: Faszerowane kieszonki wieprzowe.
Polędwica jeszcze nigdy nie smakował tak wyśmienicie. Koniecznie gdy następnym razem będziesz ją przygotowywać nadziej mięso według tego niesamowitego przepisu! Podawaj je np. z grillowanymi warzywami, a wszyscy będą zachwyceni!
Potrzebujesz:
- 1 cebula
- 100 g boczku
- 120 g twardego sera
- pietruszka
- 6 plasterków polędwicy wieprzowej/schabu
- sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona do smaku
- włoskie zioła
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Najpierw obierz cebulę, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Dodaj pokrojony boczek i podsmaż.
W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj starty ser z posiekaną natką pietruszki. Dodaj zawartość patelni i połącz składniki.
Mięso pokrój na grubsze plastry, a następnie zrób głębokie nacięcie z boku każdego z nich, tworząc kieszonkę.
Wymieszaj oliwę z czarnym mielonym pieprzem, solą, włoskimi ziołami, czerwoną mieloną papryką i dobrze wymieszaj.
Teraz plastry mięsa napełnij przygotowanym nadzieniem i posmaruj marynatą.
Faszerowane mięso podsmaż obu stron na rozgrzanej patelni, a następnie ułóż je obok siebie na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Przykryj ją zwilżonym papierem do pieczenia, folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotuj warzywa, włóż je do miski i polej oliwą.
Posyp solą, czarnym mielonym pieprzem, wszystko dobrze wymieszaj i umieść na grillu.
Piecz z obu stron.
Gotowe mięso wyjmij i podaj je razem z grillowanymi warzywami.