Genialna, włoska szarlotka, szybka i bajecznie prosta w przygotowaniu. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
Genialna, włoska szarlotka, szybka i bajecznie prosta w przygotowaniu.
Jej smak i zapach, na pewno, zauroczy niejednego wielbiciela słodkich wypieków.
Składniki:
- 5 kwaśnych jabłek
- 2 średniej wielkości jajka
- 100 g roztopionego masła
- 100 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- sok z jednej cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
- masło do posmarowania formy
- mąka do posypania formy
Obrane jabłka pokrój na ćwiartki, a następnie na bardzo drobne plasterki. Tak przygotowane jabłka skrop sokiem z cytryny.
Wszystkie pozostałe składniki włóż do dużej miski i starannie, bardzo powoli rozmieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Przygotuj okrągłą blachę, nasmaruj ją masłem i posyp mąką.
Włóż do niej pokrojone jabłka, a następnie zalej je ciastem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, umieść w nim ciasto i piecz przez około 45 minut, tak aby nabrało złocistego koloru.