Oto wyjątkowy i nietuzinkowy przepis na bardzo smaczne oraz delikatne klopsiki. Klopsiki te powstają z mielonego kurczaka oraz z cukinii.
Cukinię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody i umieść w większej misce razem z mielonym mięsem.
Dodaj drobno posiekany koperek i jajko. Całość dobrze wymieszaj, najlepiej ręką. Masa musi być jednolita. Masę dopraw solą i przyprawą do kurczaka. Dodaj bułkę tartą – pomoże, żeby całość była bardziej zwarta. Wszystko dobrze ze sobą wymieszaj i odstaw na kwadrans.
Uformuj niewielkie kotlety i kładź na dobrze rozgrzany na patelni olej. Smaż aż się zrumienią z obu stron.
Do naczynia żaroodpornego włóż kawałki masła, następnie włóż do niego kotlety. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około pół godziny.