Schab, czosnek, pieczarki, por, ser i powstają najsmaczniejsze roladki jakie dotychczas jadłam.

Przygotowany schab pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Plastry przykryj ręcznikiem papierowym, a następnie utłucz.

Posiekaj drobno przygotowane ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej olej wraz z masłem, aż do jego rozpuszczenia, a następnie wsyp posiekany czosnek.

Pora pokrój w plastry i jak tylko czosnek lekko się zeszkli, wsyp pora na patelnię i smaż przez ok. 10 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, a następnie dodaj go do ostudzonego wcześniej pora z patelni.

Na blacie rozłóż ubite plastry schabu i dokładnie ułóż na nich farsz.

Pamiętaj, aby nie nałożyć go zbyt dużo, ponieważ po zawinięciu może on wysypywać się ze środka. Jeśli farsz jest już na schabie, możesz rozpocząć zawijanie roladek.

Aby zapobiec rozwijaniu się roladek, po zwinięciu wbij w nie wykałaczki. Roladki schabowe smaż na patelni do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie sosu serowo-grzybowego:

W garnku lub rondelku na średnim ogniu roztop łyżkę masła. Dokładnie umyj pieczarki, a następnie pokrój je na średniej wielkości kawałki. Wsyp je do roztopionego masła i smaż do zarumienienia, a następnie całość zalej niewielką ilością wody (ok. 0,5 l).

Do smażących się pieczarek dodaj kostkę sera żółtego (wielkość według uznania, ale nie dodawaj go zbyt dużo!), a całość duś przez ok. 10 minut. Aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu, możesz po wystygnięciu go zblendować.

Usmażone roladki polej sosem i rozkoszuj się ich niezapomnianym smakiem!

error: Treść zabezpieczona !!