Zakwas drożdżowy jest prosty w samodzielnym wykonaniu – Dodaj go do ugniatanych ciast – Efekt będzie niesamowity.

Przepis na zakwas – idealne, puszyste ciasta, bułeczki i inne wypieki. Z dodatkiem tego składnika wyrabiane ciasto zmieni się nie do poznania.

Z tego przepisu ciasto wyjdzie miękkie i puszyste. Otrzymasz około 1,5 kg gotowego ciasta. Można użyć całego od razu lub część zamrozić. Ponieważ najlepsze jest świeże ciasto, jeżeli wiesz, że nie wykorzystasz całego ciasta przygotuj je z połowy porcji.

Składniki:

Zaczyn:

  • 10 g drożdży w proszku (30 g w przypadku użycia świeżych)
  • łyżka cukru
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • kilka łyżek pszennej mąki

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej (przesianej przez sito)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wódki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść z dodatkiem łyżki cukru następnie dodaj 0,5 szklanki ciepłej wody.

Dodawaj po jednej łyżce mąki do uzyskania mieszanki o o konsystencji gęstej śmietany. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie do miski dodaj jajka i cukier i wymieszaj energicznie. Wyrośnięte drożdże dodaj do roztrzepanego jajka i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki: wódkę, masło, olej, śmietanę i sól. Przy użyciu trzepaczki połącz wszystko ubijając przez chwilę. Dodawaj stopniowo mąkę dokładnie mieszając ciasto.

Gdy będzie na tyle gęste, że ciężko będzie użyć trzepaczki zacznij je wyrabiać przy użyciu dłoni. Do tego czasu wykorzystaj połowę z podanej w składnikach ilości mąki. Ciasto przykryj ręcznikiem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie godziny dodawaj resztę mąki cały czas wyrabiając ciasto.

Gotowe ciasto również odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto potroi swoją objętość. Można go już użyć do wypieku np. bułek. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!