Pijana zakonnica – pyszne warstwowe ciasto, które zagości w Twoim domu na dłużej. Niebo w gębie

Pijana zakonnica to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na domowe imprezy lub jako forma upieczonego ciasta do kawy.

Składniki na biszkopt:

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka winnego octu,
  • 3 łyżki mąki tortowej,
  • 7 łyżek cukru,
  • 7 jajek.

Sposób przygotowania:

Najpierw ubić białka jaj, a potem dodawać do nich kolejno sypkie składniki: mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec wlać ocet i wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Wstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piec około 45 minut w 180 stopniach, a jeśli używa się funkcję termoobiegu to w 160 stopniach. Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu go należy zrobić w nim otwory na około połowę wysokości np. drewnianą łyżką.

Składniki na krem:

  • 1/2 kostki margaryny lub masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 – 200 ml wódki.

Sposób przygotowania:

Składniki rozpuścić w tzw. „kąpieli wodnej”. Wlać do garnka 1/2 szklanki wody i gotować ją na małym ogniu. Margarynę, kakao, cukier i wodę włożyć do metalowej miseczki, którą należy przenieść na garnek z ciągle gotującą się wodą.

Mieszać aż do połączenia się składników tworzących jednolitą konsystencję. Na końcu wlać alkohol i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Kiedy krem będzie już zimny, wlać go na biszkopt, aby dobrze spłynął do każdej utworzonej dziury.

Składniki na wierzch ciasta:

  • 1 śmietan fix do ubijania śmietany,
  • 2 kokosowe princessy lub inne podobne batony,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • 0,75 l śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fixami, a następnie połączyć ją także z cukrem. Miksować jeszcze chwilę. Powstałą masę śmietanową wyłożyć na wierzch ciasta, a na nią zetrzeć na tarce batony.

Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!