Ukraińska zapiekanka ziemniaczana – z przepisu mojej babci. Każdy musi spróbować

Do tradycyjnych i ulubionych potraw na Ukrainie należy zapiekanka ziemniaczana z boczkiem  i cukinią. Samo przygotowanie jej zajmuje zaledwie 15 minut, a w trakcie pieczenia możemy zabrać się za sałatkę lub deser.

Składniki

  •  młode ziemniaki (500 g)
  •  boczek (200 g)
  •  cukinia (1 duża lub 2 mniejsze)
  •  czosnek (3-4 ząbki)
  •  olej roślinny (2 łyżki stołowe)
  •  pęczek natki pietruszki
  •  sól i pieprz do smaku
  •  inne ulubione przyprawy

Przygotowanie zapiekanki

Umyj cukinię i pokrój ją w półcentymetrowe plastry. Włóż je następnie do miski i posól. Odstaw na około 20 minut, aż cukinia puści sok. Umyj ziemniaki, ale nie obieraj ich. Pokrój je również na plastry o grubości około 3 milimetrów. Ziemniaki włóż do oddzielnego naczynia.

Pokrój boczek na mniejsze kawałki. Przygotuj naczynie żaroodporne. Posmaruj je olejem. Cukinię odsącz z soku i zrób z niej pierwszą warstwę zapiekanki. Obierz ząbki czosnku i pokrój w cienkie plasterki. Następnie połóż je na cukinię jako kolejną warstwę. Połóż boczek jako trzecią warstwę, a ziemniaki jako czwartą.

Zapiekankę posól i dodaj pieprz lub inne przyprawy jeśli masz ochotę. Naczynie przykryj folią i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 20 minut.

Po tym czasie zdejmij folię i pozostaw jeszcze zapiekankę w piekarniku na kolejne 20 minut. Gotową zapiekankę ozdób posiekaną natką pietruszki.

error: Treść zabezpieczona !!