Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami – nie jadłam lepszej. Super przepis – szybka w wykonaniu

Zapiekanka domowa z kurczakiem i pieczarkami – danie, po którym każdy prosi o dokładkę! 

Klasyczne połączenie kurczaka i grzybów to idealne nadzienie do ciasta czy do zapiekanki. Z tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich kreatywnością, a samo przygotowanie zaoszczędzi Ci mnóstwo czasu!

Idealne jako szybki obiad, nadaje się też do zabrania na wynos do pracy czy szkoły. Całość nadaje się również do zjedzenia na kolację w otoczeniu przyjaciół!

Składniki:

  • Masło 125g
  • Jajko 3 sztuki
  • Sól do smaku
  • Woda 3 łyżki
  • Twardy ser 150g
  • Kwaśna śmietana 150g
  • Filet z piersi kurczaka 2 sztuki
  • Pieczarki 250g
  • Cebula 1 mała sztuka
  • Mąka pszenna 250g

Przygotowanie: 

Mąkę mieszamy z miękkim masłem, dodajemy jedno jajko oraz wodę. Zagniatamy całość na ciasto i formujemy kulkę. Zawijamy masę w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około pół godziny.

Do nadzienia potrzebujemy ugotować kurczaka. Następnie kroimy go w drobną kosteczkę. Pieczarki oraz cebulę siekamy, a potem podsmażamy. Do pieczarek dorzucamy kurczaka i całość podsmażamy przez dodatkowe 5-7 minut, tak aby smaki się połączyły.

Ser trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę mieszamy z pozostałymi jajkami i dodajemy do startego sera. Mieszamy.

Ciasto po schłodzeniu wkładamy do formy i upewniamy się, że brzegi są dobrze dociśnięte. Całe nadzienie przekładamy na ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię.  Całość zalewamy masą jajeczną z serem.

Pieczemy danie w 200 stopniach przez 30-40 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!