Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami – nie jadłam lepszej. Super przepis – szybka w wykonaniu
Zapiekanka domowa z kurczakiem i pieczarkami – danie, po którym każdy prosi o dokładkę!
Klasyczne połączenie kurczaka i grzybów to idealne nadzienie do ciasta czy do zapiekanki. Z tym przepisem zaskoczysz swoich bliskich kreatywnością, a samo przygotowanie zaoszczędzi Ci mnóstwo czasu!

Idealne jako szybki obiad, nadaje się też do zabrania na wynos do pracy czy szkoły. Całość nadaje się również do zjedzenia na kolację w otoczeniu przyjaciół!
Składniki:
- Masło 125g
- Jajko 3 sztuki
- Sól do smaku
- Woda 3 łyżki
- Twardy ser 150g
- Kwaśna śmietana 150g
- Filet z piersi kurczaka 2 sztuki
- Pieczarki 250g
- Cebula 1 mała sztuka
- Mąka pszenna 250g
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z miękkim masłem, dodajemy jedno jajko oraz wodę. Zagniatamy całość na ciasto i formujemy kulkę. Zawijamy masę w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około pół godziny.

Do nadzienia potrzebujemy ugotować kurczaka. Następnie kroimy go w drobną kosteczkę. Pieczarki oraz cebulę siekamy, a potem podsmażamy. Do pieczarek dorzucamy kurczaka i całość podsmażamy przez dodatkowe 5-7 minut, tak aby smaki się połączyły.

Ser trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę mieszamy z pozostałymi jajkami i dodajemy do startego sera. Mieszamy.

Ciasto po schłodzeniu wkładamy do formy i upewniamy się, że brzegi są dobrze dociśnięte. Całe nadzienie przekładamy na ciasto i wyrównujemy jego powierzchnię. Całość zalewamy masą jajeczną z serem.
