Zawijane serniczki – Są chrupiące, miękkie i wyśmienicie smakują. Pokochasz je

Twarogowe serniczki, czy też tzw. twarogowe ślimaczki, to przepyszny deser, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny na poczęstunek do popołudniowej kawy, czy herbaty. Gdy raz spróbujesz, na pewno będziesz miał ochotę na więcej!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • mąka- 350 g
  • mleko- 100 g
  • cukier- 50 g
  • suche drożdże- 3 g
  • margaryna lub masło- 50 g
  • sól- szczypta
  • kwaśna śmietana- 70 g

NADZIENIE:

  • cukier- 100g
  • twarożek- 0,5 kg
  • jajko- jedna sztuka

SOS:

  • cukier- jedna łyżka
  • kwaśna śmietana- 200 g

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzej w kubeczku, w nim rozpuść drożdże, dodaj pół łyżeczki cukru i dobrze wszystko wymieszaj. Po wymieszaniu dodaj 3 łyżeczki mąki i znów dokładnie mieszaj do momentu, w którym nie pozostaną żadne grudki.

Powstałą mieszaninę, pozostaw w ciepłym miejscu na około pół godziny. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej miski, powoli przesiewaj mąkę przez sito, dodaj do niej sól i cukier. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski, przełóż miękką margarynę (lub masło), wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej.

Wlej do tego śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową) i wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Dodaj do tego, zawartość wcześniej odstawionego kubka, i powoli ugniataj wszystko na ciasto.

Po ugnieceniu przykryj i pozostaw w takiej formie na 15 minut. (ważne, gdyż w tym czasie mąka, wchłonie wilgoć a co za tym idzie- wyrabianie ciasta stanie się o wiele łatwiejsze).

Po upływie wyznaczonego czasu ponownie ugniataj ciasto, do momentu, aż stanie się gładkie. Gdy uzyska gładkość, przykryj je, pozostaw w ciepłym miejscu i czekaj aż powoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie podwajać swoją objętość, zajmij się przygotowaniem nadzienie.

Wbij jajko do miski, wsyp cukier, dodaj twaróg i mieszaj do czasu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji (jeżeli nadzienie powstało zbyt mokre, dodaj niewielką ilość mąki). Przykryj powstałą mieszaninę folią spożywczą i pozostaw na stole w temperaturze pokojowej.

Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkuj je na prostokąt o grubości 1 cm.  Rozłóż na nim nadzienie, a następnie zwiń w wałek. Pokrój wałek na niezbyt grube kawałki. Przygotuj dużą blachę, rozłóż na niej papier pergaminowy i w równych odstępach układaj przygotowane ślimaczki.

Po ułożeniu przykryj blachę ściereczką i pozostaw na 40 minut (w tym czasie, trochę wyrosną). WAŻNE: PRZED WŁOŻENIEM DO PIEKARNIKA, POSMARUJ JE ROZTRZEPANYM JAJKIEM!

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz je do uzyskania złotego koloru. Podczas pieczenia, przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z cukrem. Po upieczeniu natychmiast posmaruj ślimaczki przygotowanym sosem, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

SMACZNEGO!! Jak widać, przepis nie jest skomplikowany, a przygotowany deser zadowoli każdego miłośnika słodkości.

error: Treść zabezpieczona !!