Zapiekanka ziemniaczana z mielonym. Pyszna i łatwa w przygotowaniu – Zaskoczę Cie tym przepisem

Ta ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym jest przepyszna i bardzo łatwa w przyrządzeniu. Jej oryginalny wygląd zachwyca, a smak jest niesamowity.

Potrzebne składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 800 g wołowego mięsa mielonego,
  • 50 g masła,
  • 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany,
  • 70 g pomidorowego koncentratu,
  • średnia cebula,
  • trochę pieprzu i soli,
  • olej roślinny.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Najlepiej, żeby były w mundurkach, ponieważ wyjdą jeszcze pyszniejsze. Łączymy ze sobą cebulę i mięso, a następnie dodajemy do nich sól i pieprz.

Mięso wołowe mielone smażymy na patelni. Dodajemy do niego pomidorowy koncentrat. Dodajemy do tego niewielką ilość wody, jeśli mięso okaże się zbyt suche.

Masło dodajemy do gotowych, ugotowanych ziemniaków i robimy z tego puree ziemniaczane.

Wybieramy foremkę, w której dół można odłączyć i wykładamy ją pergaminem, smarujemy olejem i wykładamy na dno ziemniaki. Równomiernie je kładziemy na całej powierzchni formy.

Na wierzchu formy, na ziemniakach układamy mielone mięso i wyrównujemy je, by równomiernie pokryło całą powierzchnię foremki. Kilka miejsc nacinamy nożem i w tych miejscach kładziemy kwaśną śmietanę. Można też dodać trochę tartego sera żółtego.

Tak przyrządzone danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Pieczemy je ok. 40 minut aż nabierze złotego koloru. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!