Faszerowane ziemniaczki – Wypełnij 3 ziemniaki tym pysznym farszem, raz dwa i pyszny obiadek na stole.

Faszerowane ziemniaczki to łatwe i smaczne drugie danie, typowe dla kuchni anglosaskiej.

Ziemniaki najpierw gotuje się w całości, następnie przecina na pół i częściowo obiera, aby nadać im kształt łódek, po czym nadziewa się je soczystym farszem z serów lub mięs, a na koniec zapieka w piekarniku.

W tym przypadku wybieramy wędzony boczek i ser scamorza. Ale wszystkie wędliny, które lubisz są idealne, podobnie jak wszystkie dostępne sery. Mięso mielone, warzywa sezonowe, mieszanka mięsa i warzyw, wędliny i sery

Faszerowane ziemniaczki zostaną docenione zarówno przez młodych jak i starszych. Doskonałe jako drugie danie, świetnie sprawdzają się również jako samodzielna potrawa, a nawet jako dodatek do lekkich dań.

Czas przygotowania

Przygotowanie 15 minut

Gotowanie 30 minut

Ogółem 45 minut

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 50 gr wędzonego boczku lub salami do wyboru
  • 50 gr wędzonego włoskiego sera scamorza lub dowolnie wybranego sera
  • 2 łyżeczki sera grana
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extra virgin

Najpierw przede wszystkim należy umyć ziemniaki pod bieżącą wodą, potem umieść je w garnku z wodą i gotować, aż będą miękkie. Następnie dzielimy je nożem na pół i odstawiamy do ostygnięcia.

Można zostawić skórkę na wierzchu lub ją usunąć. Kiedy będą letnie, należy wydrążyć łyżeczką ich wnętrze, pozostawiając co najmniej 4 mm marginesu i grubości.

Przygotowane puree utrzeć tłuczkiem do ziemniaków i dodać do miski razem z pokrojonym boczkiem.

Ułożyć ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym 1 łyżką oleju. Dodać szczyptę soli do ziemniaków.

Na koniec dorzucić do nadzienia prawie cały pokrojony w kostkę ser scamorza, zostawiając 2 łyżki na boku i wymieszać rękami. Dodać szczyptę pieprzu i więcej soli, jeśli chcesz. Ziemniaki napełnić farszem.

Teraz można do ziemniaczków z farszem dodać obfitą kroplę oliwy, parmezan i garść pieprzu.

Na koniec należy piec w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 – 25 minut, ostatnie 5 minut podkręcić do 200 stopni i dodać resztę sera scamorza pokrojonego w bardzo drobną kostkę.

error: Treść zabezpieczona !!