Istnieje na prawdę sporo przepisów na idealne zrazy, ale ten zdecydowanie został ze mną dłużej i stosuję go już od wielu lat. Dzięki temu nigdy nie muszę zachęcać swoich bliskich do jedzenia.
Pyszne, sycące danie, które rewelacyjnie komponuje się z ziemniakami lub puree ziemniaczanym i surówką ze świeżych warzyw. Do tego może być z powodzeniem podane na niedzielny obiad rodzinny oraz podczas większych uroczystości.
Umyte, oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, pokrój na cienkie plastry (ok. 1 cm).
Każdy plaster, delikatnie rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą.
Rozbite, dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Przełóż mięso na talerz i odstaw na pół godziny. W tym czasie, ogórki przekrój wzdłuż na 4 części, a ser na wąskie słupki. Na brzegu każdego rozbitego kotleta, ułóż kawałek ogórka i kawałek sera.
Zawiń mięso w ciasny rulon, chowając brzegi do środka, aby ser nie wypłynął. Możesz pomóc sobie, zawiązując wokół nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami.