Przepis na potrawę mięsną – Ukraińskie zrazy są sycące, pyszne i oryginalne. Przepis.

Nie masz pomysłu na obiad? Czy Ty i Twoja rodzina jecie mięsa? A może wystarczają Ci tradycyjne panierowane kotlety? Zrazy mogą być dziś idealnym wyborem.

Składniki

  • 400g mięsa wołowego (udziec i polędwica, ozór), lub wieprzowego (karkówka i schab).
  • 250g cebuli (2 duże lub 3 małe)
  • 150g mąki
  • 300g śmietany (18% lub 20%).
  • Koperek (świeży lub suszony)
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przyprawy

  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej, lub pół na pół)
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Opłucz mięso, a następnie pokrój je na 1-calowe plastry. Możesz wtedy rozbić mięso z obu stron i zabezpieczyć je folią spożywczą. Posól i popieprz każdy plaster. Na około 15 minut umieść mięso w misce.

Połowę cebuli można pokroić w piórka. Przełożyć do drugiej miski i dodać ocet, część koperku, sól i pieprz. Marynować przez około 10 minut.

Ułożyć plastry mięsa na talerzu. Zawinąć mięso w kształt rolki. Możesz użyć wykałaczek, aby zabezpieczyć rolkę, ale musisz je usunąć przed podaniem. Aby usmażyć mięso, zrumień je ze wszystkich stron na dużej patelni. Po usmażeniu wyjmij roladki z patelni. Pozostały tłuszcz stanie się częścią sosu.

Pozostały tłuszcz dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy posiekaną cebulę (pozostałą połowę), wymieszaną śmietanę, mąkę i niewielką ilość wody. Sos stale mieszamy. Posiekany koperek należy dodać do sosu. W sosie umieścić roladki. Sos powinien być na tyle gęsty, aby je przykryć.

Sos należy dusić przez około 40 minut. 40 minut, pod przykryciem. Upewnij się, że roladki nie przywierają do patelni, mieszając od czasu do czasu sos. Gotuj roladki, aż będą miękkie.

Do sosu możesz dodać pieczarki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ogórki kiszone, które dopełnią całości. Rolady mięsne można podawać z kaszą lub ziemniakami, albo makaronem. Aby całość była zrównoważona, dodaj sałatkę. Idealne opcje to surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki.

Roladki i sos możesz zamrozić w torebkach strunowych po ich schłodzeniu.

error: Treść zabezpieczona !!