Zupa chlebowa z wędzonym mięsem i grzybami. Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem.

Składniki

  • 200-250 g starszego chleba
  • 2 ziemniaki
  • 150 g wędzonego mięsa (miałam karkówkę)
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • nasiona kminku
  • sól
  • pieprz
  • bulion drobiowy lub warzywny (ok. 1,5 l)

Przygotowanie

Namocz grzyby pół godziny wcześniej w niewielkiej ilości wody. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu z kminkiem. Gdy zacznie się złocić dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę razem dusimy i zalewamy bulionem. Gotuj przez około 5 minut i zmiksuj blenderem zanurzeniowym. Do zupy dodać ziemniaki, pokrojone w kostkę wędzone mięso i grzyby oraz wodę.

Gotuj, aż ziemniaki i pieczarki będą miękkie. Od czasu do czasu mieszaj, aby zupa się nie przypaliła.

error: Treść zabezpieczona !!