Prosty i szybki przepis na oryginalną, włoską babkę – smak zaskoczy każdego.

Wodę podgrzej. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże z jedną łyżką cukru. Kiedy się rozpuści, dodaj mąkę. Całość wymieszaj i przykryj ręcznikiem. Całość pod ręcznikiem pozostaw na mniej więcej 20-30 minut.  Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Uważaj, aby zetrzeć tylko skórkę, nie wnętrze cytryny.

Pozostałą część mąki wysyp na drewnianej powierzchni (blat, deska, stolnica). W mące zrób małe wgłębienie, do którego wlej rozpuszczone masło. W to samo miejsce daj jajka, żółtka, pozostały cukier, startą skórkę z cytryny i mieszankę z drożdżami.

Teraz czas na zagniatanie. Ciasto zagniataj minimum 10 minut, do czasu, kiedy będzie elastyczne i rozciągliwe. Jego konsystencję można porównać do gumy do żucia.

Gotowe? W takim razie dodaj orzechy, owoce i rodzynki. Całość wymieszaj. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na półtora godziny. W tym czasie ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie.  Przygotuj naczynie do pieczenia. Dno pokryj papierem do pieczenia. Ciastem wypełnij 1/3 objętości naczynia.

Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto wypełni naczynie po brzegi.  Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 20-30 minut.

Ciasto musi się piec do suchego patyczka. Wyjmij ciasto. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!