Pyszne ciasto 3-kolorowe bez pieczenia, bez żelatyny. Super przepis na każdą okazję. Jedna foremka to za mało

Niepowtarzalne Ciasto Trzy Kolory – turbo szybkie, bo bez pieczenia i dodatku żelatyny. Zrób dwie foremki na raz, bo nim się obejrzysz  ciasto zniknie ze stołu!

Czas na połączenie pomarańczowego soku, wiórków kokosowych oraz kakao. Co ważne przepis nie wymaga pieczenia, ani żelatyny, która, jak wiadomo, wymaga sporo czasu na stężenie.

Przepis szybki, łatwy i przyjemny. Oczaruję Cię delikatnością i wywarzonym, słodkim smakiem. Dosłownie rozpływa się w ustach. To może być numer popisowy podczas rodzinnych spotkań.

Lista składników

  • sok pomarańczowy – 500 ml
  • cukier – 220 g
  • skrobia ziemniaczana – 45 g
  • mleko – 1 l
  • kasza manna – 140 g
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • cukier waniliowy – 10 g
  • kakao – 2 łyżki
  • masło – 25 g

Sposób przygotowania

Masa pomarańczowa

Zacznij od pomarańczowej warstwy. Wlej sok do garnka i dodaj do niego 50 g cukru oraz skrobię kukurydzianą.

Połącz wszystkie składniki na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek. Gotuj płynną masę na wolnym ogniu przez około 1 minutę, ciągle mieszając, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.

Następnie przelej ją do głębokiej foremki z silikonowego tworzywa i rozprowadź równomiernie. Pozostaw do ostygnięcia, aż osiągnie temperaturę pokojową.

Masa mleczna

Schłodzone mleko wlej do garnka o grubym dnie. Wsyp kaszę mannę, 170 g cukru, wiórki kokosowe oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Całość gotuj na niewielkim ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdejmij z ognia, dołóż miękkie masło i delikatnie połącz szpatułką. Połowę tak powstałej mlecznej masy przelej do formy i równomiernie rozprowadź po pomarańczowej warstwie.

Masa kakaowa

Do pozostałej połowy mlecznej masy dodaj zalecaną porcję kakao i starannie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego koloru. Rozprowadź dokładnie ostatnią, najwyższą partię.

Całość pozostaw do wystygnięcia, przykryj folią spożywczą, a następnie umieść w lodówce na minimum 3-4 godzin. Po tym czasie wyjmij i delikatnie, ostrym nożem oddziel ciasto od krawędzi formy.

Przełóż deser na duży talerz i możesz zacząć dzielić na porcje.

Palce lizać! Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!