Gołąbki bez ryżu nadadzą nowe brzmienie Twojemu daniu. Tak przygotowywała je moja babcia.

Na początku zajmij się kapustą. Umyj ją i odetnij łodygę po czym usuń wierzchnie liście. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka z wrzącą wodą. Gdy liście kapusty będą już miękkie wyciągnij je z garnka i pozostaw do ostygnięcia.

W między czasie pokrój cebulę, boczek i czosnek w drobną kostkę. Na patelnię wlej olej roślinny i wrzuć boczek. Kolejno dodaj posiekaną cebule i czosnek. Smaż około 7- 10 minut.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż je na sitko tak by cały sok z nich spłynął. Możesz też zrobić to ręcznie i odcisnąć ziemniaki. Po wykonaniu tej czynności przełóż ziemniaki do miski, dodaj mięso mielone i podsmażony wcześniej boczek i warzywa.

Przypraw i dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj i dodaj odrobinę oleju. Teraz wystarczy już tylko, że uformujesz gołąbki. Do każdego liścia nałóż trochę farszu i zawijaj. Podsmaż gołąbki z obu stron na oleju, następnie możesz przełożyć je i upiec w piekarniku lub dusić w garnku.

Dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Następnie całość zalej bulionem lub wrzącą wodą. Przykryj pokrywką i gotuj lub piecz w piekarniku około 40 -45 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!