Boczniaki smaczniejsze niż pieczarki – Instrukcja krok po kroku jak je uprawiać w domowych warunkach

Boczniaki zwiększają odporność, pozbywają się toksyn i metali ciężkich z organizmu oraz poprawiają pracę jelit.

Te grzyby są bogate w cynk, potas, żelazo, białko, fosfor i węglowodany. Wystarczy spożywać przez dwa miesiące jednego boczniaka dziennie, aby obniżyć zły cholesterol aż o 33%!

Nie trzeba być specjalistą w uprawie grzybów by samodzielnie uprawiać boczniaki. Jedyne czego Ci trzeba to wiedza na temat technologii i przestrzeganie zasad bezpieczeństwa. Potrzebne nam będą tylko grzybnia i gleba (substrat).

Przygotowanie gleby

Na podłoże świetnie się sprawdzą kolby kukurydzy, słoma jęczmienna, łuska słonecznika lub łuska gryki. Wióry i trociny nie sprawdzą się przy tego typu uprawie – ciężko wyhodować na nich grzyby. Reasumując potrzebujesz od 8 do 10 kilogramów zmiażdżonych surowców.

Przed sadzeniem potraktuj glebę gorącą parą aby uniknąć pleśni, stanie się ona zwilżona, sprężysta i miękka. Potem zalej gorącą wodą i gotuj przez około godzinę.
Po tym czasie ostudź pod prasą do 25 stopni.

Przygotowanie grzybni i sadzenie grzybów

Każde gospodarstwo uprawiające grzyby na dużą skalę sprzedaje też grzybnię. Do sadzenia na własny użytek wystarczy Ci 1 kg grzybni, wyhodujesz z niej do 5kg boczniaka.

Zanim ułożysz grzybnię, upewnij się, e wszystkie powierzchnie robocze są zdezynfekowane. Grzybnię wymieszaj z podłożem 0,5 cm grzybni na 5 cm ziemi.

Mieszaninę umieć w torbie z plastiku z objętością 10-15kg (ewentualnie podziel glebę po 5kg i rozłóż do dwóch worków). Wykonaj cięcia z każdej strony za pomocą sterylnego noża o długości 0,5 – 1cm.

Zawiąż torbę i zawieś ją pionowo tak, by ze wszystkich stron swobodnie wydobywał się tlen.

Najlepiej podwiesić na haku przymocowanym do sufitu. W pomieszczeniu, w którym przetrzymujesz zasadzone grzyby, nie powinno być więcej niż 22 stopnie.

Inkubacja trwa od 10 do 15 dni. Tyle potrzeba na rozgrzanie się gleby i wypełnienie zarośniętą grzybnią. Spryskaj worki wodą jeszcze zanim pojawią się grzyby.

Istotne jest, aby nie wietrzyć pomieszczenia gdyż musi być zachowany pewien poziom dwutlenku węgla i wilgotności dla prawidłowego wzrostu grzybów.

Gdy osiągniesz pierwszą falę uprawy, rozpocznij przestrzeganie 4 warunków:

a) wietrz pomieszczenie do czterech razy dziennie;
b) pilnuj aby grzyby miały światło przez 8 godzin dziennie;
c) podlewaj je do 2 razy dziennie;
d) zniż temperaturę do 10 stopni.

Po upływie dwóch tygodni poczekaj na drugą falę. W sumie będzie ich 4, jednak to dwie pierwsze przynoszą 75% plonów. Wymień bloki gdy przestaną dawać owoce.  Zawartość może być wykorzystana jako nawóz pod przyszłą uprawę.

Wymagania dotyczące pomieszczenia do uprawy boczniaków

Nie zaleca się hodowli boczniaków w mieszkaniu, gdyż zarodniki, które wydzielają są alergiczne i mogą wywoływać astmę i powodują kaszel.

W dodatku w związku z tym, że do wzrostu potrzebują dużej wilgotności, w mieszkaniu mogłaby pojawić się pleśń. Najbardziej stosowne do hodowli będą piwnice i szklarnie z dobrym oświetleniem.

Podczas przebywania w pomieszczeniu z grzybnią noś maskę ochronną lub gazę. Nie powinieneś przebywać w pomieszczeniu dłużej niż dwie godziny. Rób terminowo zbiory i nie dopuść do zgnicia grzybów.

Stosuj tę prostą technologię i gość swoich bliskich grzybami przez cały rok!

error: Treść zabezpieczona !!