Boczniaki smaczniejsze niż pieczarki – Instrukcja krok po kroku jak je uprawiać w domowych warunkach

Każde gospodarstwo uprawiające grzyby na dużą skalę sprzedaje też grzybnię. Do sadzenia na własny użytek wystarczy Ci 1 kg grzybni, wyhodujesz z niej do 5kg boczniaka.

Zanim ułożysz grzybnię, upewnij się, e wszystkie powierzchnie robocze są zdezynfekowane. Grzybnię wymieszaj z podłożem 0,5 cm grzybni na 5 cm ziemi.

Mieszaninę umieć w torbie z plastiku z objętością 10-15kg (ewentualnie podziel glebę po 5kg i rozłóż do dwóch worków). Wykonaj cięcia z każdej strony za pomocą sterylnego noża o długości 0,5 – 1cm.

Zawiąż torbę i zawieś ją pionowo tak, by ze wszystkich stron swobodnie wydobywał się tlen.

Najlepiej podwiesić na haku przymocowanym do sufitu. W pomieszczeniu, w którym przetrzymujesz zasadzone grzyby, nie powinno być więcej niż 22 stopnie.

Inkubacja trwa od 10 do 15 dni. Tyle potrzeba na rozgrzanie się gleby i wypełnienie zarośniętą grzybnią. Spryskaj worki wodą jeszcze zanim pojawią się grzyby.

Istotne jest, aby nie wietrzyć pomieszczenia gdyż musi być zachowany pewien poziom dwutlenku węgla i wilgotności dla prawidłowego wzrostu grzybów.

Gdy osiągniesz pierwszą falę uprawy, rozpocznij przestrzeganie 4 warunków:

error: Treść zabezpieczona !!