Z pewnością zachwyci niejednego smakosza makowców – Oto prosty i szybki przepis na strudel makowy.

Drożdże pokruszyć w misce, dodać łyżeczkę cukru i mąki, następnie zalać ciepłym mlekiem. Składniki wymieszać i przykryć ręcznikiem, aby urosły. Następnym krokiem, jest przesianie mąki do miski i wymieszanie jej z cukrem, olejem i solą.

Wymieszane składniki połączyć z wyrośniętymi drożdżami, do uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny i przykryć ściereczką.

Kiedy ciasto będzie rosło, należy przygotować masę makową. Mak wsyp do garnka i zalej wrzątkiem do około 2-3 cm nad mak, a następnie odstaw na około 30- 60 minut do wystygnięcia. Po ostudzeniu, odlej nadmiar wody i zmiksuj mak blenderem.

error: Treść zabezpieczona !!